Programok


Időpont
Program
Előadók
04.02. 11:00 -
04.02. 11:10
Megnyitó (Kék terem)
04.02. 11:10 -
04.02. 11:20
Egy el nem szalasztott digitális lehetőség története: visszatekintés 2030-ból (Kék terem)

2030-ban járunk és itt az ideje visszatekinteni arra, hogy lett Magyarország a régió vezetői digitális központja. Egy történet arról, milyen lépéseknek kellett megtörténnie az elmúlt 10 évben ahhoz, hogy az ország a CEE régió főszereplője legyen.

04.02. 11:20 -
04.02. 11:30
Programozzuk újra a magyar innovációt! (Kék terem)

A hazai innovációs élet megújítása közös érdek, legyen szó kis- és közepes vállalkozásokról, nagyvállalatokról, startup-okról, egyetemekről, vagy épp állami intézményekről. Dr. Birkner Zoltán NKFI Hivatal elnökének célja az innováció szerepének újra értelmezése, az ökoszisztéma közösségépítő szerepének betöltése, az innovatív megközelítések elterjesztése és beépítése a mindennapi üzleti gondolkodásba, hiszen az innováció mindenkié!

04.02. 11:30 -
04.02. 11:45
Innováció a világ körül - egy startup szemszögéből (Kék terem)

Deliága Ákos, a chat platformot fejlesztő Talk-a-Bot vezetője azt fogja prezentálni, hogy a különböző régiókban milyen gondolkodás övezi az innovációt. Az előadás alatt szóba kerül a távol-keleti, az izraeli ökoszisztéma, de hallani fogunk az Szilícium-völgyben és Magyarországon tapasztalt felfogásról is.

04.02. 11:45 -
04.02. 12:00
Humán központú innováció – formáljuk a technológia hatásait (Kék terem)

A technológiai robbanás átalakítja világunkat. A következő évtized egyik legfőbb kérdése nem az, hogy mit tudunk technikailag létrehozni, hanem az, hogy hogyan szolgálja majd ez az embert, hogyan teszi jobbá az életet? A jövő egyik legfőbb kihívása az emergens, diszruptív és smart technológiák humanizálása és alkalmazhatósága lesz. Ez nem műszaki vagy informatikai kérdés, hanem alapvetően humán és társadalmi innovációs kihívás.

Ha körültekintünk, láthatjuk, hogy az innováció folyamata megváltozott. A szakterületek zárt falai lebomlanak, az alap és alkalmazott kutatás határai elmosódnak. Megkerülhetetlen a kooperáció a mérnökök, természettudósok, fejlesztők, bölcsészek, művészek és designerek között ahhoz, hogy a technológia eredményei az életünket és a kultúránkat gazdagítsa.

A design gondolkodás és a kreatív innováció hatékony válaszokat kínál a komplex problémák kezelésére, a
felhasználói igények, a technológiai lehetőségek, és a gazdasági szempontok összehangolására. Nem véletlen, hogy a világ vezető egyetemei, kutatóközpontjai, nagyvállalatai már adaptálták a design thinking, service design, user experience design, human centered design módszereit az innovációs folyamataikba.

A 21. század egyetemének mindebben kulcsszerepet kell játszania. Ez az a hely, ahol különböző diszciplínák, szemléletek találkozhatnak, és inspirálhatják egymást a határterületek felfedezésére, a konvenciók meghaladására, bátor, kockázatvállaló és kreatív módon.

A Moholy-Nagy Művészeti egyetem teljes megújuláson megy keresztül, hogy Közép-Európa kreatív innovációs központjává váljon. Az egyetem a 21. század legfőbb kihívásai felé fordul, így egyik fő stratégiai lépésként atechnológia, a kreativitás és a design határterületeinek oktatására, kutatására és fejlesztésére koncentrál a jövőben.

Az egyetem 2019-ben átadja az új campusát, ahol teljesen újragondolt oktatási terek, speciális kutatási és
innovációs központ, és a térség egyik legfejlettebb kreatív technológiai központja várja majd a jövő kutatóit, tervezőit, hallgatóit, az okos és humanizált jövő alakítása érdekében.
 

04.02. 12:00 -
04.02. 12:15
Fable születése: egy egyetemi fejlesztés útja az EdTech piacra/The birth of Fable - from University Project to the Global EdTech Market (Kék terem)

A Fable egy oktatási célra készült, moduláris robot rendszer, aminek programozásával a diákok minden olyan készségre szert tehetnek, amit a 21. század megkövetel tőlük. A rendszer megalkotója, David Johan Christensen, arról fog beszélni, hogy miként jött létre a dán Műszaki Egyetemen megfogant kutatási ötletből a Shape Robotics, és milyen utat járt be a termék azóta a világpiacon.

 

Az idei esemény minden eddiginél nagyobb szinergiákat készül mozgósítani: a technológia mellett a különböző tudományágak (zene, csillagászat, sport, pszichológia, design és orvostudomány) képviselői osztják meg a saját területükön tapasztalt innovációs hatásokat, és különleges látásmóddal inspirálják majd a közönséget.

04.02. 12:15 -
04.02. 12:30
Egy sziámi ikerpár szétválasztása új technológiák és módszerek segítségével (Kék terem)

Tavaly augusztusban Dr. Hudák István érsebész és kollégái egy 14 órányi eredményes operáció során végezték el a fejüknél összenőtt bangladesi ikerpár szétválasztását célzó complex műtétsorozat második állomását. Az első beavatkozást, az agykérgi közös óriás véna lezárását követően nagy teljesítményű számítógéppel végzett elemzés és 3D-s modellezés révén térképezték fel az ikrek agyát – így derült ki, hogy egy további érelzárás könnyítheti a végleges koponyaszétválasztást. A kétlépcsős agyi északasz-széválasztás igazi orvostudományi áttörést jelent, a tervezés és kivitelezés új utakat nyithat meg az agyi érbetegségek, dagataok és a sziámi ikrek kezelésében.

04.02. 12:30 -
04.02. 12:45
Csillagászat, Big Data és az új felfedezések kora (Kék terem)

A csillagászat forradalmi változásokon megy keresztül a Big Data megközelítés széles körű elterjedésének köszönhetően. A technikai fejlődés eredményeként teljesen átalakult a kutatómunka, úgy céljaiban, mint módszereiben. Kiss László bemutatja a csillagászati megfigyelések teljes digitalizálódásának hatásait, illetve betekintést ad a jelenleg működő, illetve a közeljövőben induló égboltfelmérő progamokba, amelyek tulajdonképpen a földajzi felfedezéseknek egy újabb korszakát hozzák el a Világegyetem térbeli szerkezetének pontos feltérképezésével.

04.02. 12:45 -
04.02. 13:00
A digitalizáció köré teremtett valóság (Kék terem)

Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat 35 éves főigazgatója vallja: a digitalizáció csupán eszköz a hatékonyabb, még jobban átlátható, protokoll- és teljesítmény alapú működés megvalósítására. A mindent átszövő digitális szemlélet segít abban, hogy az ország legnagyobb egészségügyi intézménye még jobb szolgáltatást nyújtson a magyar lakosságnak. Az Országos Mentőszolgálat sürgősségi betegellátása hungarikum. Ilyen országosan szervezett, egységes, szabványos protokollok szerint működő mentőszolgálatot ugyanis nem találni világszerte máshol. A közelmúlt fejlesztései: a digitális szolgálati lapok, a mesterséges intelligencia használata, a térinformatikai megoldások vagy a közterületi újraélesztést segítő Szív City applikáció hozzájárulnak ahhoz, hogy a technikai és technológiai fejlődés eredményei természetes módon épüljenek be az Országos Mentőszolgálat valóságába.

04.02. 13:00 -
04.02. 13:15
Connected soldiers (Kék terem)

Képzeljük el, hogy robotizált tankok képesek úgy áthaladni egy harcmezőn, hogy felfedezik és kikerülik az esetleges robbanószerkezeteket,
autonóm drónok repülnek emberi beavatkozás nélkül, mesterséges intelligencia által vezérelve, és az újgenerációs ruházat monitorozni képes a katonák állapotát,
az összes életfunkciós és egyéb szenzor-adatot a vezérlőbe továbbítva.
Ma ez már valóság, de komoly kihívásokkal teli, új digitalizált hadviselési technikákat, taktikákat és stratégiákat igénylő, hibrid rendszer.

 

A folyamatos technológiai fejlődés mellett gondos figyelmet kell fordítanunk arra is, hogy hogyan hatnak az új eszközök az emberre, hogyan érdemes bánni a digitalizációval annak érdekében, hogy valóban profitáljunk belőle. Mindannyian menthetetlenül függőkké váltunk? Experience deiginer, addiktológus, és coach szempontú véleményekkel keressük a válaszokat.

04.02. 13:15 -
04.02. 13:30
Digitális detoxikáció (Kék terem)

Zacher Gábor toxikológussal arra a kérdésre keressük majd a választ, hogy milyen módszerrel és hatékonysággal szabadulhatunk meg digitális függőségeinktől? Szükség van-e a digitális detoxra, és ha igen, akkor mit kockáztatunk, amennyiben nem élünk ezzel?

04.02. 13:30 -
04.02. 13:45
Motiváció vs manipuláció - a design mint az innováció iránytűje (Kék terem)

Motiváció vs manipuláció - mi a design szerepe az innovációban? Míg a technológia a innováció sebességét, addig a design az irányát határozza meg. Azaz a design feladata és felelőssége, hogy a folyamatosan gyorsuló mindennapokban az innovációt jól és jóra használva adja az emberek kezébe. Bogár Bence előadásában példákon keresztül mutatja meg, hogy mi a design szerepe az innovációban, illetve miként tud értéket teremteni mindannyiunk számára.

04.02. 13:45 -
04.02. 14:20
Technofilek és neoludditák egyesüljetek! - panel (Kék terem)

A SMART egyik legszórakoztatóbb fél órájának ígérkezik az a panel, amelyben Simó György és Müller Péter Sziámi csap össze (vagy ért egyet) a digitális világ történéseivel kapcsolatban. A multimédiás blokkokkal dúsított beszélgetést Hegyi György terelgeti majd a megfelelő, üdvözítő, vagy bármely egyéb irányba, a résztvevőknek pedig az lesz a feladatuk, hogy reagáljanak, véleményt mondjanak, összevesszenek, majd kibéküljenek. Az összes fontosabb tech buzzword a terítékre kerül, a beszélgetés végén pedig kiderül, hogy ki valójában az igazi technofil és/vagy neoluddita.

04.02. 14:20 -
04.02. 14:35
„Kilenc perc után leszedtük, de addig 50 ezer letöltés volt”. A Black Mirror társadalomképe (Kék terem)

A sci-fi „hivatalosan” arról szól, hogy a szerző szabadjára engedi a fantáziáját – a valójában azonban újra meg újra azt látjuk, hogy az műfaj regényei vagy filmjei nagyon is a saját korukról szólnak. 1900 környékén például, mai szemmel nézve roppant szórakoztató viziók születtek arról, hogy milyen lesz 2000 társadalma; de egy mai ötvenesnek is furcsa felidézni, mit olvasott a korai 21. századról SF-rajongó kamaszként. Az idő azonban folyamatosan gyorsul. Charlie Brooker, a nagy sikerű Fekete tükör (Black Mirror) filmsorozat atyja egy tavalyi (2018) interjújában arról beszélt, hogy „még 2010-ben is mennyire optimistán néztük” az infokommunikációs eszközök terjedésének és fejlődésének perspektíváit. „Gyorstekerés a jelenre és hirtelen meglátjuk, hogy az okostelefonok erősebb és károsabb függőséget okoznak, mint a cigaretta”, s mindent elárasztanak az erőszak képei és a hazugságok. Míg a korábbi nemzedékek a szerintük fenyegő jövőről készítettek anti-utópiát, addig Brooker „a mi rettenes disztópiás jelenünkről” beszél.

 

Valódi, kézzelfogható tudást szeretnénk adni a látogatóinknak, így célunk, hogy fellebbentsük a fátylat a szervezetek legjobb gyakorlatairól és arról, hogyan küzdöttek meg a digitalizációs kihívásokkal.

04.02. 14:35 -
04.02. 14:50
Épít vagy bomlaszt? Az innováció, a transzformáció és a céges struktúrák viharos viszonya (Kék terem)
04.02. 14:50 -
04.02. 15:10
Agilisan tökéletes? Az innovációk érdekében váltott munkamódszert az OTP Bank (Kék terem)

A vállalatoknak a folyamatos innovációra és rugalmasságra kell felkészülnie. Az OTP Bank az év elején komoly lépést tett azzal, hogy 650 kollégával bevezette az agilis munkamódszert. Ettől hatékonyság növekedést, rövidebb fejlesztési időt és nagyobb munkavállalói elégedettséget várnak. Az első hónapok tapasztalatairól és kihívásairól szól Kisfalvi Bence előadása.

04.02. 15:10 -
04.02. 15:25
Agility in the box (Kék terem)

Közismert, hogy a vízesés-modellben szervezett IT projektek, az erre berendezkedett vállalatok kevésbé hatékonyak, mint az ezredforduló környékén terjedésnek indult agilis módszertanokat alkalmazó szervezetek. Miért érdemes az agilitás felé mozdulni, milyen kihívásokat jelent az átállás? Hogyan építkezhetünk úgy, hogy ismert és elismert, már rendelkezésre álló megoldásokra támaszkodva, az agilitás rugalmasságával együtt tudjunk gyorsan és hatékonyan valódi értéket teremteni? Mik a legfontosabb összetevői a sikeres agilis projekteknek?
Az előadás azok számára lehet leginkább érdekes, akik tervezik az agilis átállást, vagy már az "agilizálódás" közepén járnak.
Valós példákkal és érdekességekkel megfűszerezve igyekszem segíteni, hogy az agilitás valódi előnyeire érezhessen rá mindenki, aki nyitott erre.

04.02. 15:25 -
04.02. 15:55
A nagyvállalati innováció kihívásai és technológiai korlátai - panel (Kék terem)

A nagyvállalatok innovációs törekvéseit jellemzően az gátolja, hogy komplex, rengeteg kisebb-nagyobb szoftverrendszerből álló, és emellett elavult technológiák, módszerek mentén megalkotott, heterogén megoldásokkal teletűzdelt monstrum IT környezetet üzemeltetnek. A központi rendszereik gyakran 20-40 éves monolitok. Ők nem kényelmesen a startvonalról indulnak, hanem „az autópályán száguldva kell kereket cserélniük” úgy, hogy közben nem veszélyeztethetik az aktuális üzletmenetet. A kerekasztal beszélgetés témája, hogy mit és milyen lépések mentén lehet (és kell) tenni ahhoz, hogy egyrészt a korlátok ellenére az újszerű technológiai megoldások illeszthetők legyenek a klasszikus nagyvállalati infrastruktúrába, másrészt egy szisztematikus IT transzformációs tevékenység eredményeképpen a régi megoldások folyamatosan kikopjanak, átalakuljanak.

04.02. 15:55 -
04.02. 16:10
Behind the Scenes of Startup-Corporate Collaboration (Kék terem)

Collaboration with external startups is at the top of the agenda of many large corporations in Europe. Still, despite large investments in startup programmes, events and initiatives, several statistics show that actual outcomes are far below expectations. Pioneers Discover presents a new approach to this topic and provides key recommendations on how to achieve high returns through startup-driven innovation.

04.02. 16:10 -
04.02. 16:25
A digitális elvárások hatásai a vezetői gondolkodásra (Kék terem)

Magyarország lényegében minden versenyképességi rangsorban a lemaradók között szerepel az IKT eszközök alkalmazásában, a digitalizációban - vagyis minden olyan területen, ami a fejlődést hajtja. Vállalati és államigazgatási vezetők érzik ugyan a digitális kor kihívásait, de ha úgy vetődik fel a kérdés, hogy mik a következő lépések ezen a területen, akkor sokkal kevesebben tudják megmondani, hogy mely területeken és milyen konkrét fejlesztések folynak, illetve milyen tervek elé néznek.
Ugyanakkor a mai vezetőket valósággal agyonnyomja a „digitális elvárás”. Példák jönnek szembe a sajtóban, vendorok házalnak náluk „egyedi” megoldásokkal, de ezek többsége túlzottan a technológiákra fókuszál. A felkínált megoldások nem egy irányba mutatnak, sőt olykor ellentétesek a cég érdekeivel, és nincsenek tekintettel a jelenlegi üzletmenetre. Minden tapasztalt vezető meg tudja mondani, hogy milyen hatékonysági kihívásokkal, illetve ügyfél/vevő kiszolgálási problémákkal küszködik a szervezete - ezeket kell megoldani továbbra is.
A fő kérdés maradt: hogyan szerezzünk és tartsunk meg fogyasztókat, és hogyan csökkentsük a költségeket, hogyan lehet megérteni a vevői akaratot? Ezek egyike sem digitális kérdés. Nem csak a digitális transzformációról, hanem sokkal inkább az üzleti transzformációról kell beszélni.

04.02. 16:25 -
04.02. 16:40
Le a papírral, elő a mobillal: egyenes kapcsolat a munkavállaló és a munkáltató között (Kék terem)

Szuper, hogy itt a nagy robotizáció és a digitalizáció. Gyorsulnak és hatékonyabbá válnak a folyamatok, csúcstechnológiás eszközökkel felszerelt vadiúj gyárcsarnokok jönnek létre. Vajon ezt a változást nem kellene a munkavállalóinkon is keresztül vinni? A munkavállaók 80-90%-át még mindig papír alapon próbáljuk elkötelezni és bevonni (vagy még úgy sem...). Fénymásolt nyomtatványokat kiragasztva várjuk, hogy az információ áramoljon és mindenki elkötelezetten átélje a munkáltatói és munkavállalói értékeket.

04.02. 16:40 -
04.02. 16:55
A Microsoft útja egy új kultúra felé (Kék terem)

Egy középkorú technológiai cég útja egy nagyon fiatal iparágban. Honnan indultunk, merre tartunk, miben változtunk, és milyen kihívásokkal szembesültünk útközben. A célhoz még nem érkeztünk meg, de határozottan van miről mesélnünk.

04.02. 16:55 -
04.02. 17:10
Hogyan menedzselik a tudatos vezetők a „digitális káoszt”? (Kék terem)

Csak emailekből több, mint 100 milliárdot küldünk el évente. Ebben az elképesztő mennyiségű információ áradatban hogyan tudunk mégis fókuszáltak és produktívak maradni? A kreativitásról nem is beszélve. A technológiai változások egyértelműek, de vajon tudatában vagyunk annak, hogy soft transzformáció zajlik az ember személyiségében is úgy hogy észre sem vesszük? Hogyan dönthetünk arról, hogy digitális autistákká válunk vagy kreatív, tudatos és önmegvalósító vezetőkké, és magunkhoz hasonló szervezetet hozunk létre?

 

Addig nincs különösebb értelme a digitális gazdaság hatásairól, lényegéről beszélni, amíg nem tisztázzuk, hogy milyen szakemberek szükségesek ehhez, és ők honnan, milyen folyamatok mentén kerülnek a munkaerőpiacra. Külföldi és hazai szakemberek járják körül a kérdéskört és szolgálnak majd gondolatokkal, megoldási lehetőségekkel.

04.02. 17:10 -
04.02. 17:25
A digitális oktatás trendjei, és elkerülhetetlen volta (Kék terem)
04.02. 17:25 -
04.02. 17:40
Robotok vs. tanárok (Kék terem)
04.02. 17:40 -
04.02. 17:55
Túlnő rajtunk a technológia? Az emberi gondolkodás és az oktatás legnagyobb kihívói és kihívásai (Kék terem)

A világ és a tudomány az elmúlt három évtizedben hihetetlenül gyors ütemben fejlődött, a kutatások és a technológia már olyan „mélyre” fúrnak, ahova az átlagember nem tudja őket követni, így már nem tudja megérteni a záporozó információkat és a mindennapi eszközök működését, de az orvosával sem talál egy nyelvet. Ebben az új és szokatlan komplexitású világban nem véletlenül keresünk az egyszerű és átfogó elméleteket (pl. homeopátia, asztrológia). Ezek az elméletek azonban nem kínálnak valódi válaszokat a vállalati és személyes kihívásinkra. Az oktatás ugyanígy a „messiásvárás” fázisában van jelenleg, világtrendek és modellek nyomán jósoljuk és tervezgetjük a digitális megváltó érkezését, ám közben sokan elfelejtik a meglévő információk és adatok elemzését. A mi modellünk mind a tanácsadásban mind az oktatásban kő kemény tudományos diagnosztikával indul, hogy megértsük a valós problémákat.

04.02. 17:55 -
04.02. 18:25
04.02. 18:25 -
04.02. 18:40
Hogyan legyünk jobb szülők a mestreséges intelligencia segítségével? (Kék terem)

Hogyan használhatjuk fel az oktatásban felhalmozódó adatokat, ahhoz hogy jobb döntéseket tudjunk hozni a gyermekeink életének egyik legmeghatározóbb folyamatában, az oktatásban? Milyen lehetőségeket tartogat az adatvezérelt gondolkodás elterjedése az oktatásban a szülők, a tanárok, az intézmények és a gyerekek számára?

 

Az okosváros ideája és megvalósíthatósága egyelőre távolinak tűnik a hazai helyzetet tekintve, a közlekedést azonban már most több társaság alakítja. Megkértük a car sharing szolgáltatókat, hogy számoljanak be a tapasztalataikról és arról, hogy a budapestiek mennyire kaptak rá erre a közlekedési formára. Plusz szakértők bevonásával, kerekasztal-beszélgetés formájában vizsgáljuk a város és a Waze nem túl zökkenőmentes viszonyát.

04.02. 11:35 -
04.02. 11:50
Reimagine urban life through the wonder of mobility (Piros terem)

With more and more people living in cities, politicians and mobility providers are facing tough questions about how to solve the challenges of congestion, pollution and accessibility. Lime’s director of International Communications, Paloma Castro, will explain how the innovation of micro mobility offers a solution to many of these problems.Shared electric scooters and electric bikes are becoming part of the urban landscape, and by working together with communities, municipalities as well as mobility providers, companies such as Lime are helping people to move around and enjoy their cities in a sustainable and fun way.

04.02. 11:50 -
04.02. 12:05
Enabling an autonomous world (Piros terem)

Az emberiség előtt álló kihívások megoldásában az egyik legfontosabb tényező a közlekedési, környezeti és fizikai infrastruktúra adatok terrabájt-millióinak összegyűjtése, elemzése és megosztása lesz.  Önmagukban az adatok kontextus nélkül azonban értéktelenek. Ma a legtöbb adat vertikálisan elkülönülve, az ún. síló-elv szerinti kerül tárolásra, ami igen komoly akadálya annak, hogy új adat-alapú szolgáltatásokat fejlesszünk ki. Az adathasznosság növelésének érdekében le kell küzdenünk ezt a töredezettséget és építenünk kell az adatok körüli együttműködéseket. Ennek a kollaborációnak a lelkea helyalapú adat lehet. Mind egyes adatnak van lokációja, így a lokáció a különféle adattípusok közti híd szerepét töltheti be. A lokáció lehet az a ragasztó, ami a különböző adatforrásokat össze képes kapcsolni, és ami az adatokat kontextusba tudja ágyazni, ezzel értékesebbé, relevánsabbá varázsolva azokat. 
A HERE nap mint nap adatpontok milliárdjait gyűjti össze, majd mesterséges intelligencia alkalmazással támogatja a térképalapú szolgáltatások gyors frissülését. A HERE egy olyan digitális térinformatikai modell lesz, amely innovatív módon segíti a különféle közlekedési eszközök, drónok, on-demand közlekedési rendszerek,  pontos bel- és kültéri termékkövetés és más fejlett szolgáltatások működését.
/
Addressing today’s challenges will involve the collection, analysis and sharing of millions of terabytes of vehicular, environmental and physical infrastructure data each year. But data is insignificant without context and limited in value without scale.  Today, most data generated resides in silos, which constrains our collective ability to build new classes of services that can address today’s challenges and those of the future. Maximizing the utility of data requires overcoming this fragmentation and that calls for greater data collaboration. A key catalyst for greater data collaboration lies in location data.
Every piece of data has a location, meaning that it can serve as a unifying element for diverse data types. Location is the “glue” that connects disparate data sources, giving the output generated rich context and increased relevance.
At HERE, Billions of data points are gathered every day, and machine learning is applied to support rapid map update cycles. It will serve as a digital geospatial model that aids vehicles, drones, on-demand mobility services, precise indoor and outdoor goods tracking, and other advanced services.

04.02. 12:05 -
04.02. 12:15
Waze: Budapest közlekedését valóban Tel-Avivból irányítják? (Piros terem)

Az elmúlt hónapokban hazánkban felerősödtek a Waze útvonaltervezésére vonatkozó kritikai hangok. A csendesebb mellékutcák forgalma városszerte fokozódik, ebben szerepe van a közösségi forgalmi információkat felhasználó navigációknak, de vajon a megoldást is rajtuk kell számonkérni? Mi a Waze valójában, mit tehet és mit nem - mítoszvadászat és jövőbe tekintés az előadásban és az azt követő beszélgetésben.

04.02. 12:15 -
04.02. 12:25
Tervezett és váratlan közlekedési változások a tájékoztatásban (Piros terem)

Az előadásban bemutatjuk a fővárosi közlekedési információs szolgáltatást, a tájékoztatást végző BKK Info alapfeladatait, a közlekedési hírek forrását. Betekintést adunk a hírfeldolgozás folyamatába, a tájékoztatás hagyományos (offline) módszerein keresztül éppúgy, mint a digitalizálás, vizualizálás gyakorlatába. Megbeszéljük, mi a BKK és a Google/Waze adatcsere lényege, tapasztalatai, illetve az együttműködés továbbfejlesztésének lehetséges irányai, végül kitérünk arra is, milyen más szervezetekkel kell kooperálni annak érdekében, hogy a lehető legszélesebb körben a legpontosabb fővárosi közlekedési információkat biztosítsuk.

04.02. 12:25 -
04.02. 12:40
Vehicle-To-Grid (V2G): amikor az elektromos autó akkumulátora visszatáplál (Piros terem)

Egyre aktuálisabb az az energetikai probléma, hogy a rendszeregyensúly fenntartása miként biztosítható elektromos autók akkumulátor kapacitásaival úgy, hogy a nagy energetikai cégeknek ne kelljen tetemes beruházásokat végrehajtani, hanem a különböző típusú járműveket használja bizonyos mértékű kompenzáció ellenében erre. A modell „sharing economy” része úgy jelenik meg, hogy az elektromos autó tulajdonosok rendelkezésre bocsátják a kapacitásaikat olyan aggregátorok, vagy ha úgy tetszik, „virtuális erőművek” számára, amelyek bizonyos korlátok között diszponálhatnak az akkumulátorokban tárolt villamos energia és visszatáplálási teljesítmény fölött a villamosenergia-rendszer igényeinek függvényében. Az előadásban tisztázzuk, hogy pontosan kik (magánszemélyek, vállalati flották, carsharing cégek, stb.), milyen járművekkel tudnak ebben részt venni, illetve hogy áll ez a piac Európában, és mi várunk a jövőtől.

04.02. 12:40 -
04.02. 13:10
Waze kontra Budapest - panel (Piros terem)

Mi történik akkor, ha egy nem Magyarországon üzemeltetett, de az autósok által előszeretettel használt navigációs szoftver „beleszól” a városi közlekedésbe? Fel vagyunk készülve a megváltozó viszonyokra? Mit szólnak ehhez a fővárosi forgalomszervező szakemberek? Egyáltalán: milyen lehet egy digitális, újgenerációs szolgáltatás és egy nagyváros viszonya? A kerekasztal célja a válaszok megtalálásán kívül az is, hogy betekintést nyerjünk a Waze működési mechanizmusaiba.

04.02. 13:10 -
04.02. 13:25
A városi közlekedés gyors és radikális változása a technológia hatására (Piros terem)

Lehet, hogy lesz smart az autózás már belátható időn belül?Michaletzky Bálint, a 2016-ban indult GreenGo e-carsharing szolgáltatás ügyvezetője beszél arról, hogy az adat és az autózás appifikációja, hogyan alakítja át az autók mindennapi és vállalati használatát, az autókkal való kapcsolatunkat, már nagyon is a közeli jövőben. Az előadásból kiderül, hogy az önvezető autók felé vezető úton miért van jelentősége az autómegosztó szolgáltatásoknak, de arról is beszél, hogy mi mozgatja ezeket a változásokat és milyen erőforrások vannak a közlekedés és a városi mobilitás szemünk előtt zajló átalakulása mögött.

04.02. 13:25 -
04.02. 13:35
Élvezd a szabadságot! (Piros terem)

I. Blinkee.city története
- a lengyelországi indulás
- az elmúlt 2 év főbb állomásai
- jövőre vonatkozó tervek

II. A magyarországi bevezetés és megvalósítás fő lépései
- a stratégiánk alappillérei
- az első év tapasztalatai
- jövőkép

III. Robogómegosztás Európában
- szereplők és trendek

04.02. 13:35 -
04.02. 13:45
Kő az állóvízbe – a közbringa, mint az élhető közterek alakításának eszköze Budapesten és máshol (Piros terem)

- Élhető város, mint termék
- Közösségi közlekedés/shared mobility szerepe és hatásai a városra
- Bubi rendszer célja, üzemeltetési modellje, műszaki megoldásai, fejlesztési tervek
- Közbringa/shared mobility innováció és design Budapesten és máshol

04.02. 13:55 -
04.02. 14:05
A MOL Limo eredményei és várható tervei (Piros terem)
04.02. 14:05 -
04.02. 14:35
Oszd meg és közlekedj! - panel (Piros terem)

Az UBER projekt ugyan elbukott Magyarországon, ennek ellenére, vagy éppen emiatt, egyre több közösségi közlekedési indult el a fővárosban az elmúlt években. A beszélgetés során azt szeretnénk kideríteni, hogy az elektromos autó, robogó, kerékpár és hamarosan roller alapú szolgáltatások mennyire épültek be a budapesti közlekedésbe, mennyire szeretjük, használjuk őket, és milyen pályán képzelik el az üzemeltetők saját magukat a következő években?

 

A digitalizált gazdaság alfája és omegája, a vállalkozások túlélésének, hatékonyságnövelésének legfontosabb eszköze az Ipar 4.0 eszméje, illetve az e köré szerveződő technológiák, megoldások. A blokk előadásai gyakorlati megközelítéssel, esettanulmányokkal igyekeznek segíteni eligazodni a témában.

04.02. 14:35 -
04.02. 14:50
Innováció vagy adaptáció a stratégiában (Piros terem)
04.02. 14:50 -
04.02. 15:05
Innováció és exportképesség – miben segít a HEPA? (Piros terem)

Az innováció az összes iparágba betört, a mezőgazdaságtól a városfejlesztésen át az oktatásig. Fontos, hogy a magyar cégek lépést tartsanak a 21. század technológiai kihívásaival, csak így lehetnek versenyképesek a nemzetközi piacokon is. Óriási lehetőség van a magyar innovációs termékekben. A HEPA küldetése, hogy segítse a magyar vállalatok exporttevékenységét, illetve fejlessze exportképességüket. Ehhez a HEPA első lépésben felméri és minősíti a cégek exportképességét. Az ún. Innovation Health Check keretében releváns képet kapnak a hazai cégek, hogy termékeik illetve szolgáltatásaik mely piacokon lehetnek sikeresek.

04.02. 15:05 -
04.02. 15:20
Virtuális gyár szilárd alapokon (Piros terem)
04.02. 15:20 -
04.02. 15:35
Virtuális gyárbejárás a Continental budapesti gyárában (Piros terem)

Mit hoz a közeljövő az RPA világában?

04.02. 15:35 -
04.02. 15:50
Szukcesszív Approximáció (Piros terem)

Modern infokommunikációs –és ipari technológiai megoldások intenzívebb fejlődése áll szemben az iparban az elmúlt évtizedben kialakult kultúrákkal. Az ipar 4.0 széles eszköz -és portfólió tárának a gyors bevezetését a paradigma váltás üteme lassítja. Az üzleti igények valósak,de modulonként,lépésről lépésre lehet elkezdeni a megvalósítást…

04.02. 15:50 -
04.02. 16:05
Big Data, de hogyan? (Piros terem)
04.02. 16:05 -
04.02. 16:20
M.I. lát(unk) avagy az ipari gépi látás (Piros terem)

A látás folyamatát kiválóan használjuk nap mint nap, azonban mi sem tudjuk kifejezni, hogy mitől lesz guszta egy étel. Minden olyan technológia, amelyik megpróbálja képek alapján, szabályszerűen definiálni a dolgok „jóságát”, kudarca fullad. Nem véletlenül. Az előadás során elrugaszkodunk az elmélettől, és egy valódi, ipari problémát körül járva mutatjuk be az AI alapú kép-szegmentáló metódust, amely alapját képzi az Ipar 4.0-nak. A gyakorlatias megközelítéssel leplezésre kerülnek a mesterséges intelligenciát körül vevő misztériumok, valamint a technológia ipari alkalmazási lehetőségeinek végtelen tárháza.

04.02. 16:20 -
04.02. 16:35
Adatelemzés az iparban (Piros terem)

Az adatelemző projektek rendszerint nagyon sokba kerülnek, és jellegükből adódóan a kimenetelük is bizonytalan. Mik a kockázatok, a lehetséges hasznok és a pozitív mellékhatások.

04.02. 16:40 -
04.02. 16:55
Adatelemzés a gyártásban (Piros terem)

A data science, vagy közismertebb nevén az adatelemzés már több iparágat megváltoztattott, elég csak azokra a szolgáltatásokra gondolni, amelyekkel egy nap során találkozunk. A banki, biztosítói, telekommunikációs vagy a média iparágak ma már az adatelemzésen alapulnak, a sorban a következő iparág a gyártás. Energetika optimalizálása, minőségbiztosítás, safety, pár terület ami adatelemzéssel tovább javítható. Az előadás során az adatelemzési lehetőségeket mutatjuk be, példákkal és tapasztalati tanácsokkal.

04.02. 16:55 -
04.02. 17:10
Mi lesz, ha a kőolaj és az új olaj - az adat - találkozik? (Piros terem)

Az adat az új olaj - tartja a mondás, ami különösen izgalmas kontextus egy olajfinomító esetében, ahol percenként százezer új adat keletkezik a folyamatokról. Mi történik, ha egy tucat MOL szakember arra adja a fejét, hogy beleveti magát a big data világába. Mit tud segíteni egy külső csapat, ha van egy feltárandó furcsa jelenség a finomítási folyamatban. Mit tud segíteni a gépi tanulás algoritmus, aminek fogalma sincs a kémiáról, az olajipar összefüggéseiről? Hogyan érdemes egy nyitni az adatok felé egy nagyvállalatnak, milyen szemlélet jellemzi big data irányból a MOL Group tevékenységét. Egy életszerű, valós sikertörténet az nagyvállalat és a data science csapat szemszögéből.

04.02. 17:10 -
04.02. 17:25
Mit üzen a kínai sárkány a magyar ipari cégeknek? (Piros terem)

Mit jelent az ipari digitalizáció Kínában, és mit tanulhatunk ebből? Digitalizációs technológiák, amivel a magyar KKV-k is szintet léphetnek (érintett területek: Industrial Iot, Augmented Reality, gyár és robot szimuláció, MES)

04.02. 17:25 -
04.02. 17:40
Hogyan tervezz jövőálló IoT termékeket? (Piros terem)

A digitális transzformáció hatása mára elérte a legtöbb hagyományos terméket előállító iparágat. Ez leginkább az ügyfelek elvárásaiban érhető tetten, elbújni előle nem lehet. A mindennapi tárgyaink egyszerű felokosításától (lásd Bluetooth-os fogkefe) a teljesen újraértelmezett üzleti modellekig terjedhet a digitalizálás hatása a vállalatokra. Megnézzük egy születő IoT termék útját az ötlettől a piacra lépésig.

04.02. 17:40 -
04.02. 17:55
RPA 2.0 – Magyar startup az öntanuló szoftverrobotok piacán (Piros terem)
04.02. 17:55 -
04.02. 18:10
„Zsebemben a gyáram” A 4iG Nyrt. Ipar 4.0 megoldásai (Piros terem)

Az Ipar 4.0 terem egyik legkülönlegesebb fejlesztését Fehér András, a Mensor 3D ügyvezetője mutatja be. A cég ipari célú lézerszkennelői megoldásával rendkívül rövid idő alatt hozható létre egy teljes 3D felvétel, aminek segítségével három dimenzióban járható be a gyárbelső.

04.02. 18:10 -
04.02. 18:25
Innováció és Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projekt kéz a kézben (Piros terem)

Az ipar 4.0 eszközrendszerének a bevezetése, az arra való felkészülés és a vállalat kultúrájának, gondolkodásának formálása önmagában innováció. Új, az addig megszokottól eltérő. Az IQ Kecskemét Kft. az elmúlt 2 évének tapasztalatit mutatja be: innovációs ökoszisztémájának kiépítését hogyan alapozta az Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projektre, kapcsolta össze a szakképzéssel, klaszterrel, startup világgal, saját üzemi tevékenységével, s milyen eredményeket ért el eddig, mik a tervei a jövőre nézve.

04.02. 18:35 -
04.02. 18:50
Technologies of the future today (Piros terem)

The presentation will focus on CEIT approach to Industry 4.0 and necessary changes in factories on their way to SMART factories. These steps to Industry 4.0 include all phases from Digitization & Planning, Dynamic Simulation to Virtual training and Implementation. Finally Control & Self optimization and Monitoring & Analytics. All these phases are combined to one complex cycle which connects digital, real and virtual world.

04.02. 18:55 -
04.02. 19:00
Az Ipar 4.0 kihívásai és az arra adott gyakorlati válaszok - panel (Piros terem)

Milyen tényleges problémákat azonosítottak és milyen módon kezelték ezeket az Ipar 4.0 megvalósításában élenjáró közép- és nagyvállalatok. A téma feldolgozása gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező menedzserek közreműködésével.

 

A SMART hagyományaihoz híven idén is külön teremben foglalkozunk a startup világot foglalkoztató legfontosabb kérdésekkel. A nap első felében a gyakorlati tartalmaké a porond: körbejárjuk a startup építés különböző aspektusait a termékfejlesztéstől a marketingig, és betekintés adunk olyan módszerekbe, amelyeket a legmenőbb tech cégek szakemberei használni nap mint nap.

04.02. 11:35 -
04.02. 11:50
Design thinking: filccel a komplexitás ellen (Zöld terem)

A rajzolva gondolkodás nem csupán segíti a kreativitásunkat, de nagyban hozzájárul ahhoz is, hogy a megalkotandó termék vagy folyamat jobban összeálljon a saját, és csapattársaink fejében is. Az igazság az, hogy a szokatlannak tűnő vizualizációs gyakorlatoknak legtöbbször komoly üzleti hozadéka van. Előadásomban röviden kitérek arra, hogy milyen kognitív alapjai vannak a skiccelés által kiteljesedő kreativitásnak, hogy segítik a diagramok, ábrák, vizuális user storyk és koncepciók, de akár a papírra rajzolt elemzések is a csapaton belüli hatékonyabb kommunikációt, ezáltal pedig az üzleti sikerekességet. Miért gátol minket az oktatás abban, hogy élni tudjunk ezzel a lehetőséggel, és mi kell ahhoz, hogy a legkevésbé kreatívnak elkönyvelt csapattagok is papírt ragadjanak? Példákon keresztül mutatom meg, pontosan miben és hogyan segít egy filc és egy fehér lap vagy tábla az üzleti csapatok mindennapjaiban.

04.02. 11:50 -
04.02. 12:05
Az ötlettől a sikeres termékig vezető út: Hatékony eszközök a kiszámíthatóan gyors növekedéshez (Zöld terem)

Jó ötlete és nagy álmai mindenkinek vannak. Az igazi kihívás azonban a végrehajtásban rejlik. Milyen kipróbált eszközöket, módszereket, tippeket és trükköket használnak a gyakorlott és sikeres vállalkozók hogy kiszámíthatóan megvalósítsák az elképzeléseiket? Ezeket vesszük górcső alá és áttekintjük hogy hogyan tudod alkalmazni őket a saját, egyedi kihívásaidnak megfelelően.

04.02. 12:05 -
04.02. 12:20
Metrics for product stickiness (Zöld terem)

For many product centric businesses, after acquiring a new user it is important to ensure that they stick around and continue to use the product for as long as possible. We will talk about some key metrics to help you understand how sticky your product experience is, how you can create your own, tips on how to use them with your organization and some possible pitfalls.

04.02. 12:20 -
04.02. 12:35
Community Development (Zöld terem)
04.02. 12:35 -
04.02. 12:50
Lessons learned: Publishdrive (Zöld terem)

Kinga Jentetics, CEO and co-founder of PublishDrive, Forbes 30 under 30 shares the most important things she learned in the process of building her global startup. In her presentation she shares some of her stories, mistakes and lessons learned for encouraging future generations to take the next steps toward building their own company.

04.02. 12:50 -
04.02. 13:05
B2B Startup sales €0-ról €1m-ig pár év alatt (Zöld terem)

András az Antavo egyik alapítója előadásában bemutatja, hogyan építettek magyar központtal egy nemzetközi céget, ami fortune 500 cégeket szerzett meg ügyfélnek és világ vezető divatcégeit szolgálják ki hűségprogram megoldásukkal. Az előadásban gyakorlati példákon keresztül szó lesz arról, hogyan szerezték meg első 25 ügyfelüket és hogyan határozták meg, hogy milyen országokba terjeszekedjenek, milyen stratégiával és milyen eszközöket használnak az értékesítésükben.

04.02. 13:05 -
04.02. 13:50
Startup támogatói környezet Magyarországon és a régióban - panel (Zöld terem)

A hazai startup ökoszisztéma dinamikusan fejlődik és ezzel együtt a startupok által elérhető programok, támogatási lehetőségek és közösségek száma is nő. Ezeknek célja, hogy segítse a hazai innovatív vállalkozások fejlődését és a szcéna növekedését. Meghívtuk a szakma jeles képviselőit – vállalkozókat, közösségépítőket, programvezetőket –, hogy beszéljünk a helyi támogatói környezetről és az ökoszisztémáról, régiós kitekintésben. A beszélgetésen ízelítőt adunk az idei Startup Safari programjából is.

04.02. 14:55 -
04.02. 15:10
How to be a national startup organisation? - Lessons from Startup Poland (Zöld terem)

Startup Poland, representing Polish startups and investors, was established up in 2015 and is today trusted representative of the Poland's startup ecosystem both at home and abroad. Regularly publishing reports on the state of the Polish ecosystem (for example on venture capital), maintaing a network of regional startup Ambassadors, or consulting various government entities are a few of the services they successfully deliver today to the community and their partners.
Julia Krysztofiak-Szopa, the second CEO of the organization will share the story of building this alliance and the lessons they learnt along the way.

04.02. 15:20 -
04.02. 16:05
Building startup communities - panel (Zöld terem)

According to Bred Feld, a healthy startup community requires the involvement and engaging the whole entrepreneurial ecosystem from aspiring university student to serial startup founders, investors, universities and government entities. This deeper level of cooperation is best achieved an organization. Startup communities and associations in the CEE region are getting stronger and gaining more visibility, but there is still a gap between these and matured ecosystems in Western Europe and the US – or indeed established industries that startups often seek to disrupt. We've invited some of the best entrepreneurs, investors and ecosystem players of Hungary to discuss how startups can organize themselves for the benefit of both individual startups and the sector as well.

04.02. 17:05 -
04.02. 17:50
CEE Accelerator Programs - panel (Zöld terem)

We will explore together their models, their experiences, and discuss about: key learnings over the past 1-2 years; debate around sustainable models for programs; relative strength of each program; tips for entrepreneurs about getting in and making the most of the programs; insights from international participants about what makes a CEE Accelerator attractive.

04.02. 17:50 -
04.02. 18:10
Új távlatok a hazai innovációs ökoszisztémában (Zöld terem)
04.02. 18:10 -
04.02. 18:55
04.02. 11:35 -
04.02. 11:50
Az elképzelhetetlen megvalósulása a jövő városában (Lila terem)
04.02. 11:50 -
04.02. 12:05
AI: Terminátor vagy BB-8 (Lila terem)

- IBM AI stratégiája
- IBM AI képességek
- Mit tehetünk a hackerek ellen? (Vision)
- Személyiség analízis Watsonnal

04.02. 12:05 -
04.02. 12:20
Élmény és fizetés erős ügyfélhitelesítéssel (Lila terem)

A dinamikusan növekvő online kiskereskedelem és számlafizetés is jelentős változáson megy keresztül 2019. szeptember 14-től, ugyanis ekkor lép életbe az Európai Unió Fizetési Szolgáltatásokról szóló módosított Irányelve, a PSD2, mely kötelezővé teszi az erős ügyfélhitelesítést.
A bankok már komoly fejlesztéseket indítottak el, hogy az online kártyás fizetések is megfeleljenek az új előírásoknak. Velük együtt pedig a kereskedők is megkezdték az előkészületeket annak érdekében, hogy szeptember 14. után is a lehető legmagasabb színvonalú vásárlói élményt biztosítsák, támogatva az e-comm tranzakciók számának és értékének még erőteljesebb növekedését.

04.02. 12:20 -
04.02. 12:50
Open banking a bankoláson kívül (Lila terem)

Az open banking avagy nyílt bankolás a pénzügyi szektor egy meghatározó trendje lesz a következő években. A nyílt bankolás keretében a bankok az ügyfelek felhatalmazása alapján megosztják az ügyfelek adatait biztonságos és sztenderd csatornákon harmadik felekkel, valamint harmadik felek tranzakciókat, feladatokat indíthatnak el az ügyfél nevében az ügyfél bankjánál (utalás, kereskedés, hitelfelvétel stb.). A nyílt bankolást Európába a PSD2 szabályozás hozza el, amelyet tovább erősít a 2019 közepén bevezetendő azonnali fizetési rendszer (AFR). A nyílt bankolás segítségével a pénzügyi termékek és folyamatok beépülhetnek az ügyfelek teljes életútjába és lehetőséget nyílik szektorokon átívelő együttműködésekre az ügyfélélmény növelése és új üzleti modellek kiaknázása érdekében. Az elmúlt években rengeteg konferencia, blogpost, podcast szólt a bankok lehetőségeiről, ideje elővenni azokat a szereplőket, ahol az ügyfelek a valós idejüket eltöltik és a pénzügyi termékek és szolgáltatások iránti igényük megfogalmazódik.

04.02. 12:50 -
04.02. 13:05
Kriptovaluták tündöklése és hanyatlása, portfólió építése és kezelése innovatív módszerekkel (Lila terem)

2018 évben a kriptovaluták árfolyama drasztikus mértékben csökkent. A kriptovaluta portfóliók értéke töredékére zsugorodott. Hogy tudjuk kezelni portfóliónkat a nap 24 órájában? Szabad-e hodler (vásárolom és tartom) módszert választanunk. A kriptovaluta kereskedelem nem bonyolultabb mint a részvények, azonban kiválasztani a megfelelőket sokkal nagyobb körültekintést igényel. A kriptovaluta kereskedési rendszerek számossága is jóval szélesebb lehetőséget biztosít, melyek mind veszélyt rejtenek magába. Kriptovalut portfólió kezelése 5-10%-os napi árfolyamváltozás változás mellett nem kis feladat. Innovatív módszereket és egy megoldást mutat be Pataki Gábor a CoinBroker.hu alapítója.

04.02. 13:05 -
04.02. 13:20
Orvosi nyilvántartási rendszerek evolúciós ugrása Blockchain alapokon (Lila terem)
04.02. 13:20 -
04.02. 13:35
Hogyan készül a kvantumtechnológia felforgatni a világot? (Lila terem)

A világ kis léptékben egészen máshogy viselkedik, mint ahogy megszoktuk: részecskék mintha egyszerre lennének több helyen (szuperpozíció), és egymással rejtélyes kapcsolatban tudnak maradni, ha távol vannak is (összefonódás). Ezeket és egyéb, a hétköznapi intuíció számára zavarbaejtő kvantumos effektusokat a fizikusok közösségével a XX. század során sikerült elfogadtatni. Az 1980-as évektől indult a kvantumtechnológia, azaz az ilyen különös effektusok felhasználása informatikai vagy egyéb mérnöki célokra. Az előadásban áttekintjük, hogy áll ma a kvantumtechnológia, mik a kész termékek (véletlenszámgenerátorok, titkosító rendszerek), és hogyan fejlesztik a kvantumszámítógépet. Betekintést nyújtok abba is, hogyan működnek együtt akadémiai intézetek ipari szereplőkkel a magyar Nemzeti Kvantumtechnológiai Program keretén belül.

04.02. 13:45 -
04.02. 14:00
5G open for business (Lila terem)
04.02. 14:10 -
04.02. 14:25
Az ötödik generációs mobilhálózatok Huawei fejlesztései (Lila terem)
04.02. 14:30 -
04.02. 14:45
5G: evolúció vagy revolúció (Lila terem)

Vajon az 5G technológia nem több, mint pusztán a következő G a sorban? Mit ad az 5G a fogyasztóknak, lakossági ügyfeleknek szóló nyilvánvaló előnyökön túl? Vagy az is lehetséges, hogy 5G jelenti a következő ipari forradalom kezdetét?

04.02. 15:55 -
04.02. 16:25
Digitális detox kerekasztal - panel (Lila terem)

A kerekasztal témája a technológia és a figyelem, fókusz köré szerveződik. Szeretnénk a felhasználók figyelméért folytatott harc különböző oldalait, felelőseit megjeleníteni, ezzel egyidejűleg olyan embereket megszólaltatni, akik különböző szemszögekből látnak rá a technológia felhasználására, a digitális eszközökkel és tartalmakkal való bánásmódra. A meghívottak között szerepel mindfulness-szakértő, pszichológus, a felhasználói élményt alakító designer és social media marketing szakember is, akik a digitális eszközökben rejlő lehetőségekre és az innováció jó irányaira is kitérnek majd.

 

A mesterséges intelligencia napjaink legnagyobb érdeklődést kiváltó technológiája és jelensége, amit számos startup, szoftverfejlesztő, hardvergyártó segítségével járunk körbe. Bemutatunk esettanulmányokat, sikeres és kevésbé sikeres bevezetéseket, pro és kontra érveket. Az MI tényleg mérföldkő, vagy csak egy a sok felkapott irány közül? Milyen veszélyeket és etikai kérdéseket, kihívásokat rejt magában a MI és hogyan érdemes ezeket menedzselnünk?

04.02. 16:25 -
04.02. 16:40
Mesterséges Intelligencia körkép Magyarországról (Lila terem)

Hol tart Magyarországon ma a fejlesztés és a bevezetés? Milyen alkalmazási területek vannak? Kik fejlesztik, kik alkalmazzák, kik milyen irányokat terveznek? Összefoglaló a Mesterséges Intelligencia Koalíció munkája során felgyülemlő információkról, amelyek keresztmetszeti képet adnak a magyar piac MI irányú működéséről, szereplőiről és fejlődéséről.

04.02. 16:45 -
04.02. 17:00
Mesterséges intelligencia a szoftvertesztelésben (Lila terem)

Mindenki a mesterséges intelligenciáról beszél vagy már „A vonaton” ül. Van aki félelemmel, van aki kételyekkel, van aki lelkesedéssel beszél róla, van aki várakozik, van aki használja a mindennapok során. Tökéletes szoftver (egyelőre) nem létezik, de mit tud hozzáadni az MI? Hogyan kapcsolódik a mesterséges intelligencia a szoftverfejlesztéshez? Milyen problémákat old meg? Mikor van létjogosultsága? Mit és miben kell változnunk? Valós projekten, tapasztalatokon keresztül bemutatjuk a trendeket és lehetőségeket.

04.02. 17:00 -
04.02. 17:15
A bolti sorok és az analóg vásárló számszerűsítése - AI gyakorlatok 2019-ben (Lila terem)

Előadásunkban bemutatjuk a mesterséges intelligencia (MI) gyakorlati alkalmazását a Rossmann drogéria lánc boltjaiban. A MI nemcsak a sorok mérésében, de a sorok csökkentésében és a vásárlói elégedettségen keresztül a forgalom növelésében is támogatást nyújt. Általa olyan bolti statisztikák válnak elérhetővé, amelyek korábban csak online álltak rendelkezésre.
A bevezetés után kitekintést adunk hol tart a technológia és milyen más gyakorlati alkalmazások vannak.

04.02. 17:15 -
04.02. 17:30
Építsünk szoftver cobotokat! (Lila terem)

Elon Musk a Teslával majdnem belebukott abba, hogy az autógyártást teljesen robotizálni akarta. Meggyőződésünk, hogy más esetekben is hatékonyabb, ha együtt dolgozik gép és ember.
De hogyan lehet ilyen informatikai rendszereket építeni? Például szövegek automatikus címkézése vagy éppen emailek automatikus osztályozása területén.

04.02. 17:30 -
04.02. 17:45
A szociálisan érzékeny robot (Lila terem)

Értsük meg a robotokat, vagy ők minket? Fordított gondolkodás, téveszmék, illúziók, hamis várakozások. Mit várhatunk el egy robottól, és mit nem 2019-ben? Fejlesztési koncepciók a Clementine műhelyéből.

04.02. 17:45 -
04.02. 18:00
Van- e helye a mesterséges intelligenciának az emberi erőforrás menedzsmentben? (Lila terem)

Az előadásom/beszélgetés során két meglehetősen távolinak tűnő szakterület, a HR, ezen belül is a toborzás és kiválasztás, valamint a mesterséges intelligencia találkozásáról lesz szó. Milyen előnyökkel járhat a HR A.I. oldali támogatása, milyen működő gyakorlatokról, konkrét példákról és megoldásokról beszélhetünk, hol tartunk most és merre tart a kiválasztás jövője az IT megoldások révén?

04.02. 18:00 -
04.02. 18:15
Hogyan tanul Vanda? (Lila terem)

Vanda egy mesterségesen intelligens asszisztens, akit telefonon, chat-en és email-en keresztül is meg lehet szólítani. Emberi beszédből és írott szövegből egyaránt be tudja azonosítani a beszélgetés témakörét és ki tudja emelni a fontos információkat. Hogyan csinálja? Vanda vezető fejlesztője személyesen válaszolja meg a kérdést, betekintést adva a gépi tanulás és szövegértés világába.

04.02. 14:45 -
04.02. 15:00
Ki, hogy csinálja? Régiós kitekintés a mesterséges intelligencia területére (Lila terem)

A mesterséges intelligencia területén gőzerővel zajlik a „lóverseny”, ami alapjaiban fogja meghatározni az üzleti és magánélet alakulását is hosszú távon. Milyen globális aspektusai vannak az AI-nak, hogyan, milyen irányban zajlanak a fejlesztések az USA-ban, Kínában, és ehhez képest mi az aktuális helyzet, hozzáállás az európai országokban, azon belül is Magyarországon?

04.02. 15:05 -
04.02. 15:20
A gyenge MI társadalmi-kulturális adaptációi (Lila terem)

Mesterséges intelligencia: gyenge vagy korai változat. Milyen társadalmi-kulturális, illetve etikai kérdéseket hozott magával? Milyen lehetséges válaszok születtek a legfelkapottabb MI-iparágakban és MI-szakterületeken? Nézzünk be együtt a kulisszák mögé!

04.02. 15:20 -
04.02. 15:35
Mesterséges intelligencia etikusan? (Lila terem)
04.02. 15:35 -
04.02. 15:50
Adatok védelme a mesterséges intelligencia korában (Lila terem)

Ha már mesterséges az intelligencia, lehetne egyben emberi is? Az etikus mesterséges intelligencia az adatok védelmével kezdődik. Hol vannak valójában a kockázatos döntések a MI fejlesztésében és alkalmazásában? Sikerül-e megtalálnunk az MI kordában tartásának módját? Mitől tudhatom biztonságban az adataimat?

 

A transzparencia nevében a meghívott szakértők beszélnének majd az útjuk során elkövetett hibákról, a vízió és a valóság között húzódó szakadékról, és azt áthidaló eszközökről.

04.02. 18:20 -
04.02. 18:35
El***tuk, újrakezdtük, sikerült: Fuckup sztorik és megoldások a digitális termékek fejlesztése során (Lila terem)

Gyerekkorunkban természetes volt, amikor elestünk, hogy szüleink mosolyogva bíztattak: semmi baj, állj fel, próbáld újra! Mire kikerültünk az iskolából, megtanultuk, hogy csak a tökéletes elfogadható. Ha hibázunk, jobb, ha senki nem tud róla, mert ezzel magunkat védjük a következmények elől. Pedig hibázunk. Mindannyian. Nap mint nap. És ez jó. Ha képesek vagyunk újra levetni a ránk akasztott maximalizmust, meglátjuk a hibázásban rejlő üzleti és emberi lehetőségeket. Előadásomban megmutatom, mi hogy szoktunk hibázni.

04.02. 18:35 -
04.02. 18:50
Kedvenc kudarcba fulladt innovációs projektjeim, amelyek nélkül sosem lettünk volna sikeresek (Lila terem)

Kellő mennyiségű kudarc nélkül nem lehet tartósan sikerre vinni egy céget. Számítsunk arra, hogy menet közben változásokra lesz szükség. Scheidler Balázs előadásában konkrét példákat hoz a globális piacon is sikeres hazai startup, a Balabit közel 20 éves történetéból. (A Balabitet 2018 januárjában vásárolta fel a One Identity - ez volt a tavalyi év egyik legiskeresebb hazai startup exitje.)

04.02. 18:50 -
04.02. 19:00
Az agilis termékfejlesztés buktatói (Lila terem)
04.02. 18:50 -
04.02. 19:00
Energetikai startup a multik útvesztőjébe (Lila terem)

A HeatVentors innovatív technológiát kínál a hőenergia tárolására a fázisváltó anyagok alkalmazásával. Fókuszunk az adatközpontok hűtési rendszereinek energiamegtakarítása, pilot projektünk során 54% villamosenergiát takarítottunk meg 4 éves megtérülés mellett. Technológiánk előnye, hogy a fázisváltó anyagok révén sűrűbben tudjuk tárolni az energiát, illetve az intelligens szabályzórendszerünknek köszönhetően folyamatosan nyomon követjük a rendszer állapotát a gazdaságos működés érdekében. Előnyünk azonban hátrányunk is. Technológiánk újdonsága lehetővé teszi számunkra, hogy elsőként lépjünk a piacra, viszont a legtöbb vevő bizalmatlan az újdonságokkal szemben. Startup létünk legnagyobb kihívása a bizalom megszerzése, melyet sikeres pilotunk segítségével próbálunk elérni, azonban életünk ezután sem lett egyszerűbb, továbbra is meg kell küzdenünk a nagy cégek lassúságával és bürokráciájával.

04.02. 18:50 -
04.02. 19:00
Miért ne csináld úgy, mint a startupok? (Lila terem)

Miért buknak bele gyakran az out-of-the-box innovációs (agile, safe, Spotify modell, design thinking, service design, stb.) rendszerek, eszközök implementálásába azok a nagyvállalatok, akik nagy inerciájú, erősen szabályozott területeken működnek (finance, insurance, telco, energy). Mit lehet tenni, hogy ne bukjanak bele? Magyar és európai case studyk.

 

Makro, intézményi és mikro szinten is áttekintjük a hazai egyetemi innováció helyzetét. Nem lesz önfényezés, nem a megálmodott szép új világé lesz a főszerep, hanem a valóság és a realitást helyezzük fókuszba. Megnézzük, hogy hova tudunk eljutni az akadémiai innovációban és mit gondolnak a vállalatok az együttműködésről, az innováció sikertényezőiről.

Pörgős előadásokkal mutatunk rá, hogy mire építkezhetünk és mit várhatunk a jövőben az akadémiai innováció terén.

Ami mindenképp lesz a szekcióban:

  • átfogó kép bemutatása a hazai kutatóhálózatról és innovációs elképzelésekről
  • nemzetközi jó példa, amely mértékül szolgál a hazai egyetemek számára
  • hazai legjobb gyakorlatok és projektek, akik itthon az innovációban elsők
  • az ipar és a vállalatok igényei, a siker vagy a kudarc okai

04.02. 11:40 -
04.02. 12:00
Egyetemek szerepe a hazai innovációs ökoszisztémában (Sárga terem)
04.02. 12:00 -
04.02. 12:20
Supporting Innovation Through National R&D Programs - The Israeli Innovation System as an example (Sárga terem)

The presentation is based on a book I published last year, Supporting Innovation Through National R&D Programs (publisher IGI Global) in which I give the whole background regarding financial, legal and strategic aspects, the cultural conflict etc. involved in innovation, the role of the different partners including the government in forming and managing these programs and more. In the presentation, to keep it interesting and short, I shall focus on examples from the Israeli system. Discussing different programs aimed at different target "customers" for different purposes, and how different elements in the programs can impact the outcome, or the fit to the needs of the intended "customers". My approach is that of a process and the discipline is more sociology than economy, and the narrative describes the scene of Innovation today in Israel.

04.02. 12:25 -
04.02. 12:45
Egyetemi-ipari innovációs együttműködések mintái (Sárga terem)

Az előadás célja annak a feltérképezése, hogy jelenleg milyen egyetemi-ipari innovációs együttműködési formák léteznek Magyarországon és ezek miért csak korlátozottan tudnak sikeresek lenni a hagyományos állami intézményirányítási modell mellett. Az előadás második része azokat a külföldi és hazai jó példákat mutatja be, amelyek iránymutatók lehetnek az egyetemi-ipari innovációs együttműködések továbbfejlesztése terén.

04.02. 12:45 -
04.02. 13:00
BME Ipar 4.0 Technológiai Központ a KKV-k szolgálatában (Sárga terem)
04.02. 13:00 -
04.02. 13:15
Konkrét vállalati megrendelések beépítése a gyakorlati képzésbe (Sárga terem)
04.02. 13:20 -
04.02. 13:35
Egyetemi innováció a kockázati befektető szemszögéből (Sárga terem)
04.02. 13:35 -
04.02. 13:50
Egyetemi együttműködés a biotechnológiában (Sárga terem)
04.02. 13:50 -
04.02. 14:30
Vállalati-egyetemi együttműködések sikertényezői, buktatói - panel (Sárga terem)

A kerekasztal beszélgetés alapvetően az egyetemekkel való együttműködések tapasztalatait, nehézségeit, kihívásait, vállalati szempontú hasznait, illetve a hatékony együttműködés egyetemi-vállalati oldali előfeltételeit tervezi boncolgatni. A beszélgetés részvevői olyan vállalatoktól érkeztek, akik itthon jelentős K+F ráfordítással rendelkeznek és rendeszeresen működnek együtt hazai egyetemekkel az innováció és kutatás-fejlesztés területén. Áttekintjük, hogy miért éri meg ezen cégeknek az egyetemekkel együttműködni, ahelyett, hogy kizárólag saját erőforrásaikra támaszkodnának, illetve mit várnak ezen a területen a jövőtől.

04.02. 14:30 -
04.02. 14:40
Egyetemi vizsgálólaboratórium a versenypiacon (Sárga terem)
04.02. 14:40 -
04.02. 14:50
Innovatív kutatás-fejlesztés ipari partnerekkel a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán (Sárga terem)
04.02. 14:50 -
04.02. 15:00
A dicomLAB sztori. Digitális orvosi technológia és oktatási program. (Sárga terem)
04.02. 15:00 -
04.02. 15:10
Youranastomosis - Egy egyetemi együttműködésben működő startup története (Sárga terem)
04.02. 15:10 -
04.02. 15:20
Agrovirtus - az agrárinnovációk hasznosítátásának versenye. (Sárga terem)
04.02. 15:20 -
04.02. 15:30
Innovatív technológia fejlesztése kockázati tőkéből, egyetemi közreműködéssel (Sárga terem)
 

Egyre égetőbb szükség van az olyan innovációkra, amelyek erős társadalmi tudatosságtól vezérelve a társadalommal együttműködésben és az emberi jövő érdekében törnek előre. A profit fogalma egyre szélesedik: a tőke mellett a társadalmi megtérülést is egyre inkább előtérbe helyezik a befektetők és az innovátorok. A társadalmi hatás lelke a különböző területek, ágazatok közti együttműködésekben rejlik. Hogyan lavírozzunk ezeken a metszeteken és hogyan alakultak az eddigi kooperációk?

04.02. 15:30 -
04.02. 15:45
A fenntarthatóság szíve: újítunk és megújulunk (Sárga terem)

Aki nem nyitott az újításra, nem képes vagy nem akar megújulni, az nem tudja beépíteni mindennapi működésébe a fenntarthatóságot, ugyanis az alapja az innováció. Jamniczky Zsolt kettős szerepben, a BCSDH elnökségi- és az E.ON igazgatósági tagjaként osztja meg tapasztalatait arról, hogy mit nyerhet a gazdaság és a társadalom a fenntarthatósággal és az innovációval. Beszél a nehézségekről, de lehetséges megoldásokat, konkrét példákat is hoz jól működő, követendő modellekről.

04.02. 15:45 -
04.02. 16:00
Felelős kutatásfejlesztés: hibás elgondolás vagy eltérő ágazati tapasztalatok (Sárga terem)

A felelős kutatás és innováció (RRI) elgondolása olyan környezetben látott napvilágot, amelyben az inklúzív, az érintettek részvételén alapuló, rugalmas és reflexív kormányzás paradigmáját – alternatívák hiányában – kiemelt népszerűség övezte különösen a döntéshozók körében. Úgy gondolták, hogy a nagy társadalmi és gazdasági kihívásokra adandó lehetséges, technológiai megoldásokra is épülő válaszokat egy ilyen, a különféle társadalmi és egyéni érdekeket, igényeket, értékeket, érzéseket stb. kezelni képes kormányzási rendszer keretében kell kidolgozni. Az RRI gyakorlati megvalósítása azonban vegyes, a technológiai szektortól vagy éppen a beavatkozás szintétől függő eredményekkel járt, amelyek fényében fel kell vetnünk azt a kérdést, hogy helyes úton járunk-e kutatás és innováció kormányzásában.

04.02. 16:15 -
04.02. 16:30
Az önvezető autók és a felelősségteljes innováció (Sárga terem)

Az előadásban arra a kérdésre keressük a választ, hogy mi is az a felelősségteljes innováció: mit mond róla a szakirodalom, és hogyan érdemes megközelíteni azt a gyakorlati alkalmazás megvalósítása során - beleértve azt is, hogy a gyakorlati átültetés milyen kihívások elé állítja az alkalmazókat. Rövid elméleti felvezetőt követően egy gyakorlati példát is előhúzunk a zsebünkből: napjaink radikális innovációja, az önvezető autók témakörén keresztül mutatunk rá a felelősségteljes innováció fontosságára, valamint az ezzel kapcsolatos kihívásokra.

04.02. 16:30 -
04.02. 16:45
Intelligens szövegelemzés: a nyelvtechnológia innovatív alkalmazása (Sárga terem)

Prószéky Gábortól nem idegenek az olyan innovációk, amelyek a humán és műszaki területek, vagy pedig különböző üzleti és akadémiai tevékenységek metszetén emelkednek ki. Különleges társadalmi hatás rejlik ezekben az ágazatok közti együttműködésekben. Előadásából kiderül, hogy napjaink nyelvtechnológiai módszerei hogyan tudják explicitté tenni a mai informatika által elérhetővé tett őrületes szövegmennyiségben megbúvó, de abból hatékonyan kibányászható nyelvi és világismereti tudást. Ennek az újonnan létrejövő (és korábban elképzelhetetlennek tűnő) ismerettömegnek a segítségével lehetővé válik további, még intelligensebb eszközök hatékony építése.

04.02. 16:50 -
04.02. 17:05
Digitális képalkotó eljárások és a Szent László kutatás (Sárga terem)

2011-ben került sor Győrött, több neves egyetem és kutatóintézet bevonásával a Szent László-herma és a Lovagkirály koponyaereklyéjének modern interdiszciplináris vizsgálatsorozatára, társadalmi munkában. A hagyományosan antropológiai, morfológiai témát kibővítettük a 21. század nyújtotta digitális módszertani eljárásokkal. Így került sor a világon elsőként 4D anatómiai szkennelésre, amit magyar kutatók fejlesztettek ki, sor került mérnökök bevonásával 3D digitalizációs mérővizsgálatokra, és fotogrammetriára. A koponya külső és belső szerkezeti vizsgálataihoz multislice CT-t és volumentomográfiát alkalmaztunk, valamint nano CT-t is igénybe vettük a fogvizsgálathoz. A CT-adatokból PolyJet eljárással készült el a koponya pontos 3D másolata, nyomtatással, amely lehetőséget biztosított a különböző arcrekonstrukciók elkészítésére (plasztikus, grafikus, számítógépes). A digitális technikának köszönhetően a hiányzó állkapocs rekonstrukcióit is elkészíthettük, kétféle módszertannal.

04.02. 17:05 -
04.02. 17:20
Kinek a felelőssége a szociális érzékenységet az innovációkba beépíteni? (Sárga terem)

Az új ötletek megvalósítása során gyakorta nem úgy gondolkozunk, hogy a megoldásunk az akadályoztatott emberek számára is használható lesz-e. De mit ér az újításunk, ha az valójában nem teljesen működőképes, ha utólagos korrigálásokra szorul? Kinek a felelőssége a szociális érzékenységet az innovációkba beépíteni?

04.02. 17:20 -
04.02. 17:35
Kollektív kreativitás  = az innováció jövője? (Sárga terem)

Várnagy Priszcilla, a Be-novative ügyvezetője bemutatja, milyen Szilícium - völgyi innovációs módszertanok, jógyakorlatok segíthetnek szervezeteknek az áttörő megoldások megtalálásában. Előadásában szó lesz arról hogyan érdemes tömegeket bevonni az innovációs folyamatokba és mi a kulcsa a sikeres szektorközi együttműködéseknek. Hogyan érdemes bátorítani és jutalmazni a kreatív megoldások gazdáit? Mik a bevonás kulcstényezői? Mi lehet az innovációs folyamatok jövője? Ezekre a kérdésekre keresi a választ előadásában.

04.02. 17:45 -
04.02. 17:55
Az Ericsson Magyarország kutatási és innovációs együttműködései a hazai egyetemekkel (Sárga terem)

Előadásomban bemutatnám röviden az Ericsson Magyarország több mint 20 éves együttműködését a hazai egyetemekkel, kiemelve a BME-vel és ELTE-vel ápolt szoros kapcsolataikat, az itt működtetett laborunkat. Röviden kifejteném, hogy milyen módokon tudnak bekapcsolódni az egyetemek ipari kutatásba, illetve példát hoznék egy-egy sikeres projektre.

04.02. 17:55 -
04.02. 18:25
Felelős innováció - panel (Sárga terem)

Az innovációs folyamat az eredeti cél teljesülése mellett eredményezhet számos nemkívánatos hatást vagy következményt a társadalomra, a környezetünkre vagy akár a jövőnkre. Szem előtt tartják vajon az innovátorok ezeket a következményeket, vagy "csak" az üzleti siker a fő hajtóerő? Mit jelent a felelős innováció? Milyen előnyökkel járhat a koncepció alkalmazása és mit veszíthet egy cég, ha nem innovál felelősen? Ismerjünk meg jó példákat és kerülendő eseteket!

04.02. 18:25 -
04.02. 18:40
Vállalkozások társadalmi felelőssége erőforrás- és energiahatékonyság terén (Sárga terem)

A társadalmi jólét nagy része attól függ, hogy milyen módon készülnek a mindennapi termékek és szolgáltatások – Fenntarthatóak az anyagok társadalmi és környezeti szempontból? A vállalatok tiszteletben tartják, védik a természetet és a környezetet? A jelenlegi viselkedésünk határozza meg az emberiség jövőjét. Különösen nagy befolyása és felelőssége van a startupoknak, illetve a fiatal vállalkozásoknak, hogy gazdaságunkat az erőforrás- és energiahatékonyság felé vezessék – minden iparágban.
Csatlakozz ehhez az alkalomhoz, és tudd meg, hogy milyen lépések vezetnek a fiatal vállalkozások erőforrás- és energiahatékonyságához! Ezek a lépések már rövid távon is piaci előnyhöz juttatják a vállalkozásokat, de hatásuk hosszú távon látszik igazán, amikor a vállalkozás nagyra nő.

Az esemény helyszíne

Akvárium Klub és Magenta Café
Erzsébet tér 12. Kapcsolat

Naptárbejegyzés